Samferdselsdepartementet har fastsatt særskilte bestemmelser når det gjelder parkering for forflytningshemmede. Det finnes en egen forskrift med retningslinjer som ligger til grunn for saksbehandlingen. Saksbehandlingen følger også bestemmelser i henhold til Forvaltningsloven.
Les mer om forskriften fra Samferdselsdepartementet her: Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede – Lovdata
Les mer om retningslinjene fra Statens Vegvesen her: retningslinjer-til-forskrift-om-parkeringstillatelse-for-forflytningshemmede_01.07.pdf
For førere av motorvogn er det to grunnvilkår som må være oppfylt. Disse er at søker må ha en forflytningshemming og at det må foreligge et særlig behov for parkeringslette med bakgrunn i forflytningshemmingen. For passasjerer er det i tillegg et tredje grunnvilkår som må være oppfylt. Dette vilkåret er at søker må ha behov for regelmessig tilsyn utenfor motorvogn. Alle grunnvilkår må være oppfylt, det holder ikke at man bare oppfyller ett av vilkårene.
Slik søker du:
For å søke om parkeringstillatelse for forflytningshemmede må du gjøre følgende:
Førere over 75 år må sørge for å vedlegge kopi av gyldig førerkort som er fornyet av Statens vegvesen etter fremlegg av helseattest.
Dersom du søker som passasjer:
Dersom du søker som passasjer må du dokumentere behovet for regelmessig tilsyn utenfor motorvognen. Behov for tilsyn eller ledsager gir ikke rett til parkeringstillatelse i seg selv, da dette ikke kategoriseres som en forflytningshemming. Regelmessig tilsyn betyr at behovet for tilsyn ikke kan være sporadisk og betyr at søkeren ikke kan etterlates alene. Det presiseres at en passasjers behov for hjelp til å gå inn og ut av bilen, eller nødvendighet for støtte, tilsyn eller hjelp frem til bestemmelsesstedet ikke oppfyller vilkårene.
Hovedregel er at forflytningshemmede som ikke kan kjøre selv, skal kjøres til bestemmelsesstedet og ledsages inn. Deretter skal bilfører flytte bilen til ordinær parkeringsplass. Det er ikke nødvendig med parkeringstillatelse til å gjøre dette. Parkeringstillatelse tildeles derfor når den som transporteres ikke kan forlates alene. For at Haugesund Parkering skal ta en vurdering av ditt behov for regelmessig tilsyn, må du fremlegge dokumentasjon fra din lege.
Behovet for parkeringslette vurderes derfor normal strengere for passasjerer enn for førere.
Vurdering av behov:
I tillegg til å dokumentere forflytningshemming, må du som søker dokumentere ditt behov for parkeringslette. Det betyr at du må konkretisere og dokumentere et særlig behov for parkeringslette. Dette innebærer at du må beskrive hvorfor det ordinære parkeringstilbudene på stedene du ofte besøker ikke kan benyttes. Du må også oppgi hyppighet på dine besøk de ulike stedene. Du må fylle ut søknaden nøye på dette punktet, slik at vi kan få et grundig innblikk i dine utfordringer.
Se over følgende under behovsvurdering:
Søknad med vedlegg sendes til: Haugesund Parkering, Grønhauggata 4, 5525 Haugesund